Resim çalışmalarında nesnelerin birbiriyle olan ilişkisine, cismin eni ile boyu arasındakifarka oran denir.denir. Şöyle ki; cisimler çizilirken yada resimleri yapılırken, ya kendi üzerinde bulunan parçalar birbiriyle kıyaslanır ya da yakınında bulunan diğer cisimlerle kıyaslanarak birbirlerine göre oranları(büyüklük-küçüklük) tespit edilerek çalışma sürdürülerek bitirilir. Yapılan nesnelerin eninin boyuna göre oranı, etrafında bulunan nesnelere göre olan büyüklüğü-küçüklüğü resmimizin hatasız olmasını sağlar.
*İnsan Figürlerinde Oran ve Ölçü
İnsan resimleri yaparken vücut parçalarının birbirine olan oranlarına dikkat etmeliyiz. Elbiseli çalışmalarda da bu ölçüler esas alınırsa, yaptığımız resimler, modelin yaşına ve yapısına uygun olur. Resim çalışmalarında baş ölçüsü birim olarak kabul edilirse, yetişkin bir insanda baş, vücudun yedide biri ya da sekizde biri kadar olmalıdır. Zayıf veya şişman, uzun boylu ya da kısa boylu olmak, bu durumu değiştirmez. Bebek ve çocuklarda baş, diğer organlara göre daha büyüktür. Erkekte omuz genişliği, baş genişliğinin iki buçuk katı, kadında ise iki katıdır. Ayak büyüklüğü erkek ve kadında baş ölçüsü kadar, el büyüklüğü ise yüz uzunluğu kadardır. Her iki kolun yanlara açılmış durumdaki uzunluğu, o kimsenin boyu kadardır. Omuzdan dirseğe, dirsekten bileğe kadar olan uzaklıklar biribirine eşittir. Eller aşağı doğru uzatıldığında, parmak uçları, diz ile kalça arasında tam ortaya gelir.
* Başta oran ve ölçü:
Gözler, başın tam ortasında yer alır. iki göz arası, bir göz uzunluğu kadardır. Karşıdan görünüşte gözle kulak arası bir göz genişliğine eşittir. Alın, burun ve burunla çene arası aynı uzunluktadır. Kulak, burun hizasında ve burun büyüklüğündedir. Ağzın genişliği, iki göz bebeği arası kadardır. Ağız, burunla alt çene arasındaki uzunluk üç parçaya bölündüğünde, burundan itibaren ilk parçanın bittiği yerdedir. Başın değişik yönlerden görünüşü, yukarıdaki ölçüleri değiştirebilir.
* Göz, burun, dudak ve kulak çizimi:
Yüzün çeşitli cephelerden görünüşü, bu organlarımızı değişik biçimlerde gösterir. Model bulursak modelden, model bulamazsak aynadan kendi resmimizi yaparak göz, burun, kulak ve dudak şekilleri hakkında bilgi edinmeliyiz. Bu çizimler özellikle portre çalışmalarında yararlı olacaktır.
* Kol ve bacak çizimi (HAREKET):
Hareket eden insan resimlerinde başarılı olabilmek için hareket sırasında kol ve bacakların aldıkları durumları iyi bilmeliyiz. Hareketi meydana getiren kaslardır. Hangi hareketleri, hangi kasların yaptığını öğrenmek için, değişik hareketler yaparak kendi vücudumuzda bunları inceleyebiliriz. Örneklerdeki çizimler, erkek kol ve bacaklarıdır. Erkeklerde kaslar daha fazla gelişmiştir.
* El çizimi:
İnsan resimlerinde el ve parmakları çizerken çoğu zaman zorluk çekilir. Bunun için bir elimizi model olarak kullanıp diğer elimizle resmini çizmeliyiz. Model olarak kullandığımız elin çeşitli duruş ve eşyaları tutuş şekilleri, elin yapısı ve parmakların birbirine oranlarını bize öğretir.
* Ayak çizimi:
Ayak resmi çizerken, kendi ayağınızı model olarak kullanmanız oldukça zordur. Çeşitli durumlarda ayakların görünüşünü çizebilmek için arkadaşınızı, ya da bir başkasını model olarak kullanabilirsiniz. Çıplak ayak resimlerindeki başarınız, size ayakkabılı insan çalışmalarında kolaylık sağlayacaktır.
ALTIN ORAN
Eşit olmayan iki parçaya bölünecek bir çizginin (ölçünün) güzel bir oranla bölünmesi için, küçük parçanın büyük parçaya oranının, büyük parçanın iki parçanın toplamına eşit olması ile mümkündür. Bu oranlar Mısır Piramitleri ve Yunan mabetlerinde kullanılmıştır.
Ayrıntılı bilgi için http://gorseldil.blogspot.com/